## **Training of AYUSH Medical Officers for COVID-19 Preparedness and Response**

## **Objectives:**

At the end of the Training of Trainers participants will be able to:

- 1. Understand basics of COVID-19, current status in India and Odisha
- 2. Be informed about Community surveillance
- 3. Build capacity to manage Quarantine facilities at different levels

## **Training Agenda**

Time	Session	Resource	Methodology
10:30-10:35 AM	Opening Remarks, Addressing Participants and Workshop Objectives Pre-test and Ground rules	Director AYUSH Dr A. Mohanty, Director SIHFW	5 Mins
10:35-10:45 AM	COVID-19 Current Situation Global / India/ Odisha- Epidemiology	Dr. Brajesh, UNICEF	Presentation-10 Mins
10:45-10:50 AM	<ul><li>1. Introduction to COVID-19</li><li>a. What is it and its symptoms?</li><li>b. How it spreads?</li><li>c. Why it is important and urgent to break the transmission?</li></ul>	Dr. Meena, UNICEF	Presentation- 5Mins
10:50-11:00 AM	2. Community Surveillance and Advisory on Home Quarantine	Dr. Mohanty, GoO	Presentation -10 Mins
11:00-11:30 AM	3a. Prevention: Infection prevention and control 3b. Donning and Doffing	Dr. Parija, WHO	Presentation-30 Mins
11:30-11:45 AM	Interaction - Questions and Answers		Discussion - 15 Min
11:45-12:00 Noon	4. Introduction to Quarantine Facilities and Testing Protocols	Dr. Mohanty, GoO	Presentation-15 Mins
12:00-12:15 PM	<b>5.Standard Operating Procedures</b> SOPs for medical staff, security, screening, disinfection	Dr. Parija, WHO	Presentation-15 Mins
12:15-12:30 PM	6.CoVID-19 Clinical Case Management	Dr. Mohanty, GoO	Presentation-15 Mins

12:30-12:45	7. Risk Communication / IEC	Lopamudra	Presentation-15
PM	Materials and	Tripathy, UNICEF	Mins
	Stigma/Discrimination		
12:45-1:00	Interaction - Question and		Discussion-10
PM	Answers		Mins
1:00-1:30 PM	Post-test and Closing	Dr. Brajesh, UNICEF	5 Mins
	Remarks	-	